Esențialul despre urticaria copilului
Urticaria este o afecțiune a pielii extrem de frecventă, în special la vârstele mici.
Boala se caracterizează prin apariția unei erupții roșii pe piele, care cauzează mâncarime. Urticaria este adesea declanșată de un alergen cu care copilul a intrat în contact dar și alte cauze non alergice pot duce la urticarie: frigul, stresul, soarele, etc.
Urticaria nu este periculoasă și, în marea majoritate a cazurilor se vindecă de la sine, în câteva zile. Atunci când erupția este severă, durează un timp îndelungat sau reapare frecvent, este necesar tratamentul medical.
Cauzele urticariei la copii
Urticaria este un răspuns exagerat al sistemului imun la un agent perceput ca nociv de către organismul copilului.
În peste 50% din cazurile de urticarie este imposibil de identificat acest agent, indiferent câte investigații și testări s-ar face.
Atunci când reușim să găsim ”vinovatul” pentru apariția urticariei, acesta poate fi un alergen:
- alimente: nuci (alune, arahide, caju, cocos, etc), lapte, ou, fructe de mare, căpșuni (sau alte fructe), ciocolată
- coloranți, conservanți sau arome alimentare
- antibiotice sau alte medicamente
- mușcături de insecte
- blana animalelor de companie
- polenul
- mucegaiul
- latexul
- chimicale din detergenți, creme, produse de curățenie
În cazuri rare, urticaria poate să apară și din motive non-alergice, din cauza expunerii la frig sau la soare, a hainelor prea strâmte, a stresului sau a efortului fizic.
Semnele și simptomele urticariei
Erupția din urticarie se caracterizează prin leziuni roșietice, umflate care produc adesea mâncărimi. Aspectul cel mai apropiat de bubițele din urticarie îl au mușcăturile de țânțar.
Erupția apare mai frecvent pe trunchi dar si membrele pot fi afectate. Bubițele pot fi mici sau mari, singure sau în grupuri, își pot schimba forma și pot să apară și să dispară. De aici deducem că vom găsi forme foarte variate de urticarie printre copii.
Imagini cu urticaria la copil puteți vedea aici.
Din cauza mâncărimilor, copiii pot fi agitați și prost dispuși atunci când suferă de urticarie, cu atât mai mult cu cât sunt mai mici.
În funcție de durata bolii, urticaria poate fi de două tipuri:
- forma acută: durează câteva zile, maxim 6 săptămâni
- forma cronică de urticarie durează peste 6 săptămâni
Simptomele șocului anafilactic
În cazuri foarte rare, un copil care a dezvoltat brusc urticarie poate să aibă și un set de reacții amenințătoare de viață, cunoscute ca anafilaxie:
- umflarea buzelor, limbii sau faringelui
- respirație dificilă
- greutate la înghițire
- hipotensiune, amețeală, leșin
- vomă
- salivație abundentă
Dacă urticaria copilului se asociază cu astfel de simptome, este necesară intervenția medicală de urgență.
Diagnosticul urticariei
De regul, urticaria este diagnosticată pe baza aspectului erupției, fără a fi necesare analize de sânge sau alte investigații.
Cu siguranță că medicul copilului va dori să știe ce a mâncat recent cel mic, dacă ia vreun medicament, dacă a fost bolnav sau dacă are un teren alergic cunoscut. Această discuție poate să scoată la iveală, uneori, factorul care a declanșat erupția.
În cazul episoadelor izolate de urticarie, care se rezolvă rapid, nu este necesară investigarea alergologică a copilului. Majoritatea copiilor vor face o dată în viață un episod ușor de urticarie.
Testele de alergie se recomandă dacă urticaria reapare, se vindecă greu sau erupția este deosebit de severă.
Tratamentul urticariei
- În formele ușoare, acolo unde erupția este limitată la câteva bubițe și copilul se simte bine, nu este necesar tratamentul. Urticaria se va vindeca de la sine, în câteva zile, fără nicio intervenție.
- În formele mai severe, cu erupție extinsă, mâncărimi intense și disconfort se vor administra antihistaminice (Aerius, Claritine, Zyrtec). Acestea opresc reacția alergică și diminuează mâncărimile. Durata tratamentului se stabilește în funcție de simptomatologia fiecărui copil, în parte.
- Pentru calmarea mâncărimilor se pot folosi loțiuni mentolate sau creme cu antihistaminic (Fenistil) aplicate pe zonele cu bubițe.
- Evitarea agentului declanșator este esențială pentru succesul tratamentului, atunci când cunoaștem sau măcar suspectăm ce ar fi putut cauza urticaria
Cât durează urticaria?
De cele mai multe ori, urticaria durează câteva zile. Majoritatea copiilor vor face un episod ușor de urticarie, care nu necesită tratament și care se rezolvă în maxim o săptămână.
În cazuri mai rare, urticaria poate dura mai multe săptămâni.
Alimentația copilului mic și urticaria
În practica pediatrică observăm adesea că se repetă cazurile de urticarie la copiii mici care au consumat anumite alimente. Nu vorbesc exclusiv de alergenii cunoscuți, menționați mai sus, dar și de alte mâncăruri care par să nu le cadă bine unor copii foarte mici, cu o digestie imatură.
Pentru a limita riscul unei reacții de felul urticariei, este bine ca un copil mic să nu consume:
- afumături
- fast food
- chipsuri, pufuleți cu arome
- sosuri, maioneze, condimente picante
- sucuri, iaurturi cu coloranți, arome
- bomboane, dulciuri puternic colorate și parfumate
Toate aceste produse conțin cantități mari de chimicale care pot să cauzeze reacții alergice.
Atunci când îi oferim copilului nuci, arahide, ciocolată, fructe de pădure, căpșuni, fructe de mare sau alte ingrediente mai exotice, limitați-vă la cantități mici o dată.
Urticaria la bebeluși
Și bebelușii pot dezvolta urticarie, cauzele fiind adesea alimentare. La această categorie de vârsta este esențial să oferim doar alimente potrivite vârstei și naturale, nu mâncarea adulților.
Citiți articolul Tabel diversificare sugar pentru a vedea ce are voie un bebeluș să mănânce, în funcție de vârstă.
Un alt motiv frecvent al urticariei la bebeluș sunt produsele cosmetice sau detergenții de haine. Este bine de știut că un bebeluș are nevoie de produse de igienă cât mai blânde, de calitate, hipoalergenice. Și cât mai puține. În articolul Are bebelușul nevoie de cosmetice, am trecut în revistă produsele de îngrijire necesare dar și pe cele inutile.
Consultul medical este indicat pentru orice bebeluș cu erupție cutanată, chiar dacă este în stare bună.
De reținut
- Urticaria este foarte frecventă la copii.
- Urticaria poate fi declanșată de anumite alimente dar și de frig, soare sau stres.
- Urticaria în formă ușoară nu necesită tratament și se vindecă singură în câteva zile.
- Orice copil cu erupție pe piele este bine să fie văzut de medic.
surse: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22454-hives-in-children
https://kidshealth.org/en/parents/hives.html
Citiți și: Negii copiilor și tratamentul lor