Veruca vulgară la copii
Veruca vulgară (negul) este foarte frecventă la copilul mare și adolescent.
Marea majoritate a negilor dispar de la sine fără a fi nevoie de tratament.
Ce sunt negii?
Negii comuni sunt produşi de către tulpini ale papiloma virusului uman (HPV). Acest virus se transmite de la persoana bolnavă la copilul sănătos mai ales prin contact direct (atingere) dar şi prin folosirea în comun a hainelor, prosoapelor, etc.
În cazul negilor de pe talpă, copilul se poate infecta dacă foloseşte incălţăminte sau şosete în comun cu o persoană bolnavă dar şi de la bazinul de înot, băi comune, dacă umblă desculţ.
Cel mai frecvent sunt afectaţi copiii între 12 şi 16 ani, mai des fetele decât băieţii. Negii pot să apară, însă, şi la copii mai mici, caz în care trebuie avută atenţie sporită la tipul de tratament aplicat, pielea copilului mic fiind mult mai delicată.
Simptomele negilor
Negii pot să debuteze ca nişte umflături mici, translucide şi să se dezvolte pe parcursul mai multor luni în structuri solide, aspre la atingere.
Verucile pot fi de mai multe tipuri:
- Veruca comună: umflătură aspră care apare mai frecvent pe degetele mâinilor
- Negii plantari: umflaturi aspre, dure la nivelul talpei piciorului. Pot fi dureroși si pot crește la dimensiuni mari.
- Veruca filiformă: aspect de pliu de piele, mai frecvent în zona pleoapelor sau în jurul gurii
- Negii plani: umflături mici, plate. Apar frecvent pe față
De obicei copilul este adus la medic atunci când negii sunt dureroşi, în numar mare sau deranjează estetic.
Imagini cu diferite tipuri de negi puteți vedea aici.
Cum se tratează negii?
Este bine de ştiut că negii pot dispărea de la sine. Studiile indică că 60-80% dintre negi dispar singuri, în aproximativ 2 ani, fără nici un tratament.
Pe de altă parte, negii dureroşi, cei care apar în număr mare şi se multiplică, precum şi cei care sunt localizaţi pe faţă, organe genitale, alte regiuni cu piele sensibilă, trebuie văzuţi de un medic care va încerca tratarea lor.
În prezent nu există nici o metodă care să garanteze vindecarea definitivă a negilor.
O regulă generala de tratament este următoarea: se încearcă tratarea negilor prin metodele cele mai blânde la început şi se recurge la terapii agresive doar în caz de insucces cu metodele blânde.
Ținerea negului sub observației
Aşteptarea şi ţinerea sub observaţie: deoarece majoritatea negilor vor dispărea de la sine, pe măsură ce organismul elimină virusul, aceasta este prima opţiune în cazul negilor simpli la copil.
Este de preferat să lăsăm un neg necomplicat în pace decât să supunem copilul unor tratamente îndelungate, adeseori dureroase şi care se vor solda, unele, cu cicatrici definitive.
Tratamentul cu acid salicilic
Acidul salicilic este varianta preferată de tratament în cazul negilor la copil, pentru că nu este dureros, nu produce cicatrici si este eficient în aproximativ 70% din cazuri.
Acest medicament se prezintă sub forma de soluţie sau plasturi care se aplică pe neg şi se lasă 24 de ore. A doua zi se repetă operaţiunea.
Tratamentul cu acid salicilic poate dura de la cateva săptămâni până la 3-4 luni până se obţine vindecarea. Medicul copilului vă va recomanda unul dintre produsele disponibile pe piață.
Cum se folosește acidul salicilic pe negi?
- înainte de aplicarea soluţiei, negul se înmoaie în apă caldă pentru 10 minute
- după înmuiere se face uscarea cu un prosop care este folosit exclusiv în acest scop pentru că pe prosop vor rămâne fragmente de piele care conţin virusul şi care pot infecta persoane sănătoase. Nici copilul tratat nu va folosi prosopul acesta decât pentru stergerea negului deoarece prin folosirea lui pe alte zone ale corpului poate să inoculeze virusul în altă parte şi să apară alţi negi
- după uscare se va face pilirea blândă a negului cu o pilă moale de unghii sau o piatră ponce. Pila sau piatra ponce vor fi folosite numai pentru pilirea negului deoarece şi ele vor conţine virus
- după pilire se aplica o cantitate mică de soluţie pe neg. Trebuie avut grijă ca soluţia să nu se împrăştie şi pe pielea sănătoasă din jurul negului. Se lasă zona să se usuce fără să o atingem şi se poate aplica un pansament uscat până a doua zi. În cazul copiilor este bine să se acopere negul tratat pentru a evita introducerea zonei în gură.
- a doua zi se desface pansamentul şi se repetă din nou tot procesul: înmuiere, uscare, pilire, aplicarea tratamentului, uscare şi aplicare de pansament.
- în cazul în care folosiți plasturi cu acid salicilic, respectați instrucțiunile de pe prospect
Tratament cu tretinoin
Aplicarea de tretinoin (Retin A): se procedează la fel ca în cazul acidului salicilic.
În general este ales ca alternativă în cazul în care copilul nu a răspuns la tratamentul cu acid salicilic.
Atenție! Retin A produce fotosensibilizare adică crește riscul de arsuri solare. Expunerea la soare pe durata tratamentului ar trebui să fie complet evitată.
Tratamente specifice dermatologice
Tratamentele specifice dermatologice pentru negi sunt: crioterapie cu azot lichid, excizie chirurgicală, terapie laser, cantaridină, injecţii la baza negului şi altele.
Acestea sunt terapii mai avansate şi se adresează copiilor care nu răspund la terapiile clasice.
Riscul de cicatrici definitive sau durere asociat cu aceste tratamente este mai mare, de aceea dermatologul va trebui să cântarească avantajele si dezavantajele terapiei în funcţie de vârsta copilului, regiunea afectată şi rezistenţa acestuia la durere.
Remedii naturale pentru negi
Se cunoaşte faptul ca uleiul de ricin, rostopasca sau un cățel de usturoi tăiat şi aplicat pe neg pot să aibă efecte benefice la unii pacienţi. Ceea ce trebuie avut în vedere este faptul că acestea sunt tratamente iritante care pot provoca leziuni neplăcute sau arsuri copiilor datorită pielii lor mai delicate.
Este preferabil ca aceste tratamente să fie încercate numai de adulţi sau de copiii mari (adolescenţi).
De reținut
- Apariția negilor nu este asociată cu o imunitate scăzută.
- Este preferabil să tratăm negii cât mai puțin agresiv sau chiar deloc, dacă este posibil
- Negii pot recidiva, chiar după un tratament de succes, indiferent cât de agresivă a fost metoda folosită. Agresivitatea metodei de tratament nu e o garanţie a unei vindecări mai eficiente.
6 răspunsuri la “Negii copilului și tratamentul lor”
Puteti sa-mi spuneti cat costa Duofilm? Se gaseste la farmacie?
Costa cam 20 de Ron si se gaseste in farmacii fara probleme. Nu va trebuie reteta.
Buna ziua!
Sant mamica unei fetite de aproape 3 luni si jumatate si a-si dori sa stiu daca este normal ca un sugar sa transpire si sa miroasa, la aceasta varsta precoce?
Astept raspunsul dvs!
Va multumesc!
Buna ziua,am un baietel de 4 ani si jumatate si are un neg(asa a spus dermatologul) pe frunte. A primit tratament Isoprinosine sirop-2 saptamani si Duofilm. A trecut mai bine de o luna de cand ii aplic aceasta solutie si negul pare sa ramana tot acolo. Cat timp pot sa ii mai dau cu Duofilm?Multumesc,o zi buna!
Am o fetita de 4 luni jumatate, iar de 2 saptamani nu a iesit afara cu scaunul chiar daca am administrat supozitorul cu glicerina. I-am facut masaj atat pe uscat cat si in apa. Nu stiu ce sa mai fac, burtica nu este tare, iar gaze da mereu.
buna ziua ,am un copil de 3 ani si jumatate si are piciorul stang ,de la fundulet si pana la genunchi plin de negi micuti.Am primit de la farmacie o solutie cu acid,dupa retea dr ,dar nu ajuta.ce as putea sa folosesc.Poate o crema?Multumesc.