Esențialul despre obstrucția de canal lacrimal la bebeluși
Obstrucția de canal lacrimal, dacriostenoza, este o problemă foarte frecventă a bebelușului. Se estimează ca unul din 5 sugari se naște cu această anomalie, consecința fiind lăcrimarea exagerată sau episoade repetate de conjunctivită.
În practica pediatrică întâlnesc foarte des bebeluși care au unul sau ambele canale lacrimale înfundate și pot să spun că majoritatea evoluează bine, fără intervenții deosebite.
Este important ca părinții să știe cum se îngrijesc ochii sugarului cu obstrucție de canal lacrimal și când este nevoie de consultul medicului oftalmolog. Aceste lucruri le voi explica în articol.
Ce este obstrucția de canal lacrimal?
Lacrimile se formează permanent într-o mică structură numită glanda lacrimală. Această glandă se află în partea de sus a ochiului, sub osul care încercuiește ochiul. Lacrimile vor hidrata suprafața ochiului iar surplusul se va scurge prin două orificii aflate în colțul dinspre nas al fiecărui ochi. Aceste două orificii se unesc într-un colector numit canal nazo-lacrimal, canal care se scurge în nas, locul unde ajung lacrimile noastre în exces.
Puteți vedea o poză cu glanda lacrimală si canalul nazo-lacrimal aici.
În cazul copiilor cu dacriostenoză (canal lacrimal înfundat) lacrimile nu pot trece de canalul nazo-lacrimal și, în loc sa ajungă în nas, curg pe obraz sau se usucă formând cruste.
De ce apare obstrucția de canal lacrimal la bebeluși?
Cauza cea mai frecventă a canalului lacrimal înfundat la bebeluși este imaturitatea sistemului ocular. Canalele care unesc ochiul cu nasul nu s-au maturizat adecvat, în perioada fetală, sunt fie prea înguste sau complet blocate. Uneori poate exista o membrana restantă din viața fetală care astupă canalele lacrimale.
O cauza mai rară de dacriosetnoză sunt conjunctivitele repetate în perioada de sugar mic. Acestea pot duce la probleme cu drenajul lacrimilor din ochi spre nas.
Simptomele canalului lacrimal înfundat
Manifestările frecvente ale canalului lacrimal înfundat sunt:
- lăcrimare excesivă, lacrimile curg pe obraz deși copilul nu plânge
- cruste în colțul ochilor cauzate de uscarea lacrimilor în exces
- scurgeri oculare
- conjunctivite repetate
- roșeață oculară cauzată de scărpinat
Atenție, în primele săptămâni de viață, bebelușul produce puține lacrimi. De aceea nu putem diagnostica obstrucția de canale lacrimale imediat după naștere. De obicei, diagnosticul se pune după 1 lună, când glanda lacrimală începe să descarce mai mult lichid.
Nu toți sugarii afectați au simptome permanent. Există mulți bebeluși la care se observă lăcrimarea excesivă doar dacă bate vântul, este frig sau plâng, situații în care este stimulată lăcrimarea.
Cum tratăm canalul lacrimal înfundat la bebeluși?
Așa cum spuneam la începutul articolului, canalul lacrimal înfundat nu are nevoie de un tratament special, în cele mai multe cazuri.
În general, obstrucția se rezolvă de la sine pe măsură ce sugarul crește, astfel că după vârsta de 6 luni simptomele dispar. Este suficient ca părinții să asigure o igienă atentă a ochilor celui mic și să facă masajul canalului lacrimal, atunci când e necesar.
Igiena ochilor cu dacriostenoză
Din cauza acumulării lacrimilor se formează adesea cruste uscate în colțul sau în jurul ochilor. Acestea vor fi șterse cu un tampon curat, umezit cu apă călduță. Chiar dacă nu apar aceste cruste, este bine să faceți această igienă a ochilor de două ori pe zi, dacă știți că bebelușul are canalele lacrimale înfundate.
Igiena atentă previne infecția ochiului și apariția conjunctivitei. Atenție, aceste cruste nu sunt totuna cu conjunctivita și este bine să nu administrați din proprie inițiativă picături oculare cu antibiotic bebelușului.
Nu uitați să aveți mereu mâinile curate când atingeți fața și ochii sugarului!
Masajul canalului lacrimal înfundat
Masajul canalului lacrimal este o metodă ușoară și nedureroasă prin care putem ajuta sugarul atunci când are mereu exces de lacrimi.
Cum se face masajul căilor lacrimale:
- ne spălăm pe mâini obligatoriu înainte de a masa bebelușul
- ne asigurăm că avem unghiile cât se poate de scurte și pilite pentru a nu zgâria pielea fină a sugarului
- putem masa cu orice deget dar cel mai indicat este să folosim degetul al cincilea (degetul mic) pentru că este mai subțire
- apăsăm ușor din colțul intern al ochiului în jos spre nas și repetăm mișcarea de 10 ori pentru fiecare ochi (dacă ambii ochi au obstrucție de canal lacrimal)
- facem acest masaj de 2-3 ori pe zi, zilnic, minim o lună
- după ce am făcut masajul, ștergem secrețiile oculare cu o compresă sterilă îmbibată cu ser sau apă călduță
Tratamentul chirurgical al canalului lacrimal înfundat
În rare cazuri este necesară intervenția de desfundare a canalului lacrimal pe cale chirurgicală, prin introducerea unei sonde care reface curgerea normală a lacrimilor spre nas. Această intervenție nu este complicată, se face sub anestezie de foarte scurtă durată iar apoi copilul va primi cîteva zile picături oculare.
Se optează pentru intervenția chirurgicală atunci când obstrucția de canal lacrimal nu s-a rezolvat spre vârsta de 1 an sau dacă sugarul face permanent conjunctivite care necesită antibiotic ocular.
Este important ca părinții să se adreseze pediatrului sau oftalmologului atunci când suspectează orice fel de problema oculară la cel mic.
De reținut
- Obstrucția de canal lacrimal este foarte frecventă la bebeluș.
- Marea majoritate a cazurilor se rezolvă cu igienă adecvată și masaj ocular.
Citiți și: Despre frenul lingual scurt la sugari