Cum îngrijim buricul nou născutului?

Un motiv major de stres atunci când noii părinți aduc acasă nou născutul este îngrijirea buricului. Avem voie să facem baie sau nu? Trebuie buricul pansat? Uns cu creme? Curățat cu substanțe dezinfectante?

Studiile arată ca nu este necesar nici un tratament special pentru ombilicul nou născutului. Singura recomandare rămâne aceea de a păstra zona cât mai uscată si curată.

Recomandarile vechi (bandajarea zonei, acoperirea acesteia cu pansamente, monede, curaţarea zilnică cu alcool sau alte substanţe) sunt depăşite sau chiar periculoase prin faptul că întarzie vindecarea naturală a ombilicului.

Cum îngrijim buricul?

  1. Spălaţi-vă pe mâini de fiecare dată înainte de a atinge cordonul ombilical.
  2. Curăţaţi zona din jurul ombilicului cel puţin o data pe zi, cu beţişoare de ureche muiate în ser fiziologic. Continuaţi să curăţaţi zona, în acelaşi mod, şi câteva zile după ce se desprinde cordonul.
  3. Uscaţi zona folosind beţisoare de ureche. Nu folosiţi vată simplă deoarece aceasta poate lăsa fibre în zona cordonului.
  4. Lăsaţi zona abdominală expusă la aer. Îndoiţi scutecul astfel încăt acesta să nu adere la ombilic sau căutaţi scutece speciale decupate în zona ombilicului. Rulaţi bluza copilului uşor în sus pentru a permite aerului să circule liber.
  5. Observaţi cu atenţie zona pentru eventuale semne de infecţie ( vezi mai jos)
  6. Aplicarea de unguente cu antibiotic. Unii medici recomandă folosirea acestor preparate până la căderea bontului ombilical. Cel mai frecvent se foloseşte Baneocin, o combinaţie de două antibiotice, bacitracină şi neomicină, aplicat în strat subţire de două sau de trei ori pe zi. Utilizarea acestui medicament nu este necesară dacă se asigură o igienă corectă a ombilicului.

Ce NU trebuie să faceţi

  • Nu acoperiţi ombilicul copilului cu pansamente, tampoane, etc. Acoperirea poate creste riscul de infecţie prin menţinerea zonei umede.
  • Evitaţi frecarea cordonului ombilical (de către scutec sau hăinuţele copilului)
  • Niciodată nu trageţi de cordon chiar dacă acesta este aproape detaşat. Lăsaţi cordonul să se desprindă singur.
  • Nu puneţi uleiuri, loţiuni sau pudră pe ombilic.

În cât timp se desprinde cordonul ombilical?

Cordonul ombilical se usucă treptat, capătă o culoare maronie și se va desprinde după 7-10 zile de la naștere. Uneori poate să dureze ceva mai mult până când cade cordonul uscat.

Când trebuie să consultaţi medicul

  • Dacă zona ombilicului se înroşeşte şi se inflamează. Poze cu cordonul ombilical infectat aici. Se observă înroșirea și umflarea vizibilă a pielii din jurul buricului, precum și secreția verzuie din cordon.
  • Dacă zona ombilicului se umflă
  • Dacă apare o scurgere, uneori urât mirositoare, din zona ombilicului care nu se corectează după igiena locală
  • În caz de sângerare a zonei care nu se opreşte în câteva minute 
  • Dacă vi se pare ca pe copil îl doare zona ombilicală (plânge când îl atingeți local)
  • Dacă copilul face febră
  • Înainte sa aplicaţi orice substanţă străină in zona ombilicului.

Citiți și: Întrebări despre îngrijirea buricului

3 Comments

  1. Anonim says:

    Buna ziua,
    fetita mea de 5 luni, prezinta la nivelul ombilicului (in interior) niste cojite. de asemenea locul pare putin inflamat. am apasat usor de jur imprejur si nu a dat semne de durere. e normal? mentionez ca modificarile au aparut de vreo 2 zile.
    multumesc !

  2. Puteti curata local cu rivanol si daca modificarile persista este bine sa fie vazuta de un pediatru, putand fi nevoie de aplicarea unui unguent, in functie de diagnosticul pus.

  3. Anonim says:

    buna ziua, fetitei mele i-a cazut buricul acum 3 zile si de ieri,atunci cand se screme sa faca caca ii sangereaza foarte putin si face cojita dupa aceea,este normal? multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.