Categorii
Întrebări frecvente La primul copil Nou născut

Cum îngrijim ombilicul nou născutului?

Un motiv major de stres atunci când noii părinți aduc acasă nou născutul este îngrijirea buricului. Avem voie să facem baie sau nu? Trebuie buricul pansat? Uns cu creme? Curățat cu substanțe dezinfectante?

Studiile arată ca nu este necesar nici un tratament special pentru ombilicul nou născutului. Singura recomandare rămâne aceea de a păstra zona cât mai uscată si curată.

Recomandarile vechi (bandajarea zonei, acoperirea acesteia cu pansamente, monede, curaţarea zilnică cu alcool sau alte substanţe) sunt depăşite sau chiar periculoase prin faptul că întârzie vindecarea naturală a ombilicului.

Cuprins

Ce este cordonul ombilical?

Cordonul ombilical este legătura fătului cu mama, din viața intrauterină. Este sursa de oxigen și substanțe nutritive a fătului, fără de care dezvoltarea lui nu ar fi posibilă.

În momentul nașterii, această conexiune nu mai este necesară. Bebelușul va respira aer folosindu-și plămânii și se va alimenta cu lapte. De aceea, la naștere, cordonul ombilical este legat cu o clemă, aproape de burtica bebelușului, și tăiat. După această procedură, cordonul ombilical atașat încă la copil va începe să se usuce și se va desprinde la 10-20 de zile după naștere.

Cum îngrijim cordonul ombilical?

 1. Spălaţi-vă pe mâini de fiecare dată înainte de a atinge cordonul ombilical.
 2. Curăţaţi zona din jurul ombilicului cel puţin o data pe zi, cu beţişoare de ureche muiate în ser fiziologic. Continuaţi să curăţaţi zona, în acelaşi mod, şi câteva zile după ce se desprinde cordonul ombilical.
 3. Evitați să udați cordonul ombilical când spălați bebelușul. Puteți să îl spălați cu un burețel sau cu o cârpă moale până la desprinderea cordonului. Dacă cordonul se udă la baie, aveți grijă să-l lăsați expus la aer pentru a-i permite să se usuce.
 4. Lăsaţi cordonul ombilical afară din scutec. Îndoiţi scutecul astfel încăt acesta să nu adere la ombilic sau căutaţi scutece speciale decupate în zona ombilicului. Rulaţi bluza copilului uşor în sus pentru a permite aerului să circule liber.

Ce NU trebuie să faceţi cu cordonul ombilical

 • Nu acoperiţi cordonul ombilical al copilului cu pansamente, tampoane, etc. Acoperirea poate creste riscul de infecţie prin menţinerea zonei umede.
 • Evitaţi frecarea cordonului ombilical (de către scutec sau hăinuţele copilului)
 • Niciodată nu trageţi de cordon chiar dacă acesta este aproape detaşat. Lăsaţi cordonul să se desprindă singur.
 • Nu aplicați alcool sanitar sau alte dezinfectante în zona cordonului ombilical. Chiar dacă o să auziți la tot pasul astfel de recomandări, aceste substanțe dezinfectante nu au nicio utilitate, ele pot chiar întârzia uscarea și detașarea cordonului ombilical.
 • Nu aplicați unguente cu antibiotic pe cordonul sănătos. Unii medici recomandă folosirea acestor preparate până la căderea bontului ombilical. Cel mai frecvent se foloseşte Baneocin, o combinaţie de două antibiotice, bacitracină şi neomicină, aplicat în strat subţire de două sau de trei ori pe zi. Utilizarea acestui medicament nu este necesară decât dacă există o infecție clară la nivelul ombilicului.
 • Nu puneţi uleiuri, loţiuni sau pudră pe ombilic.

În cât timp se desprinde cordonul ombilical?

Cordonul ombilical se usucă treptat, capătă o culoare maronie și se va desprinde după 10-20 zile de la naștere. Uneori poate să dureze ceva mai mult până când cade cordonul uscat.

Cleștele de plastic cu care a fost legat cordonul ombilical la naștere poate să fie dat jos atunci când cordonul este uscat. El nu mai are nicio utilitate, doar îngreunează igiena și schimbarea hainelor bebelușului.

Cum îngrijim buricul după căderea cordonului ombilical?

După desprinderea cordonului ombilical, buricul copilului poate să prezinte o sângerare ușoară. Aceasta ar trebui să se oprească rapid, prin tamponare locală.

La unii copii pot să apară niște secreții mucoase în interiorul buricului, după desprinderea cordului ombilical. Acestea se vor curăța cu grijă, folosind ser fiziologic. Ele dispar în câteva zile, pe măsură ce buricul se vindecă în interior.

Expunerea la aer a buricului după desprinderea cordonului este foarte importantă pentru vindecare. Buricul NU va fi pansat sau acoperit cu centuri sau alte obiecte.

Când trebuie să consultaţi pediatrul?

 • Dacă zona ombilicului se înroşeşte şi se inflamează. Poze cu cordonul ombilical infectat aici. Se observă înroșirea și umflarea vizibilă a pielii din jurul buricului, precum și secreția verzuie din cordon.
 • Dacă zona ombilicului se umflă
 • Dacă apare o scurgere, uneori urât mirositoare, din zona ombilicului care nu se corectează după igiena locală
 • În caz de sângerare a zonei care nu se opreşte în câteva minute 
 • Dacă vi se pare ca pe copil îl doare zona ombilicală (plânge când îl atingeți local)
 • Dacă bebelușul face febră și buricul este inflamat
 • Înainte sa aplicaţi orice substanţă străină in zona ombilicului.
 • Dacă bebelușul are deja o lună și cordonul ombilical nu a căzut încă.

Întrebări frecvente despre buricul bebelușului

Având în grijă foarte mulți nou născuți, primesc permanent întrebări despre îngrijirea buricului nou născutului. Am strâns în acest capitol cele mai frecvente probleme de care se lovesc proaspeții părinții când vine vorba de buricul celui mic.

1. Pot sa fac baie bebeluşului înainte să cadă cordonul ombilical?

Majoritatea  neonatologilor recomandă spălarea copilului cu un burete pentru evitarea udării zonei ombilicale, până la vindecarea acesteia. Există şi păreri mai liberale care recomandă spălarea normală, în cădiţă, chiar dacă ombilicul nu a căzut.

Aşadar, procedaţi cum vă este mai comod. Nu uitaţi că nu este nici o problemă daca cordonul ombilical se udă, cu condiţia să fie lăsat sa se usuce complet, la aer, după fiecare spălare.

2. Cu ce soluție trebuie curățat ombilicul?

Deși în țara noastră este o modă de a recomanda spirtul medicinal, apa oxigenată, betadina sau chiar creme cu antibiotic pentru zona buricului nou născutului, aceste tratatamente nu sunt necesare. De altfel, ele nici nu sunt folosite în alte țări.

Este suficient dacă menținem zona ombilicului curată și uscată. Igiena se poate face cu apă călduță sau ser fiziologic.

3. E normal să sângereze buricul?

Da, este normal să observaţi mici scurgeri sângerii sau sânge uscat în zona ombilicului până la vindecarea acestuia. 

NU e normal, însă, ca ombilicul să sângereze intens, astfel încât atunci când stergeţi sângele scurs să apară din nou sânge proaspăt. Acest lucru se poate întâmpla dacă cordonul a fost desprins prematur.

person massaging a baby s belly
Photo by Ksenia Chernaya on Pexels.com

4. În cât timp se desprinde cordonul ombilical?

În general durează între o săptămână si 3 săptămâni până la desprinderea cordonului. În cazul anumitor copii poate dura chiar mai mult. Nu vă ingrijoraţi. Dacă zona ombilicală este curată, uscată şi nu are semne de infecţie, cordonul va cădea când este timpul să cadă.

5. Cordonul ombilical miroase urât, e lipicios, prezintă o scurgere

Acesta nu este neapărat un semn de infecţie. Cel mai probabil este că nu ati lăsat zona ombilicului suficient expusă la aer iar aceste manifestări sunt cauzate de umezeală.

Pe de altă parte, o scurgere gălbuie sau rozalie din ombilic înainte de detaşare si câteva zile dupa detaşare este normală.

Nu este necesar să vă îngrijoraţi decât dacă apar semne de infecţie (febra, inflamaţie, înroşire, umflarea zonei) sau dacă scurgerea nu dispare în câteva zile după detaşarea cordonului.

6. Cordonul a căzut dar buricul bebelușului e umflat

După detaşarea cordonului ombilical, buricul copilului va arată diferit de un ombilic matur, va fi roșu în interior și poate fi proeminent. Acest lucru durează o vreme, până când se va vindeca complet, în profunzime.

Deasemenea, unii copii pot avea o umflatură mică deasupra ombilicului. Aceasta este o mică hernie şi se poate datora imaturitaţii muşchilor abdominali. În majoritatea cazurilor ea dispare pe măsură ce copilul creşte. Dacă este mai mare de 1 cm sau dacă aveţi nelămuriri legate de acest fapt e bine să cereţi sfatul unui pediatru.

7. Ce trebuie să fac pentru ca buricul bebelușului să rămână înauntru?

Nu este necesar să interveniți în niciun fel pentru că nu există metode prin care putem schimba forma naturală a buricului.

Ombilicul se poate retrage spre interior în timp, pe măsură ce se dezvoltă mușchii abdominali ai bebelușului. Acest proces durează câteva luni sau chiar ani.

Este total contraindicat să lipiţi monede sau alte obiecte plate pe ombilic, aşa cum există false credinţe în popor, pentru că riscul unei infecţii locale creşte semnificativ iar eficiența este zero.

8. Este recomandată centura pentru buric?

Centura pentru buric NU este recomandată bebelușului care are un buric mai proeminent. În anumite cazuri de hernie ombilicală severă, chirurgul pediatru este singurul în măsură să recomande un astfel de dispozitiv.

În ciuda reclamei insistente, acest dispozitiv care strânge abdomenul copilului este nu numai inutil pentru un copil sănătos dar poate să cauzeze iritația pielii bebelușului, respirație dificilă și limitarea mișcărilor micuțului.

surse:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/umbilical-cord/art-20048250

https://www.parents.com/baby/care/newborn/how-to-clean-babys-belly-button/

3 răspunsuri la “Cum îngrijim ombilicul nou născutului?”

Buna ziua,
fetita mea de 5 luni, prezinta la nivelul ombilicului (in interior) niste cojite. de asemenea locul pare putin inflamat. am apasat usor de jur imprejur si nu a dat semne de durere. e normal? mentionez ca modificarile au aparut de vreo 2 zile.
multumesc !

buna ziua, fetitei mele i-a cazut buricul acum 3 zile si de ieri,atunci cand se screme sa faca caca ii sangereaza foarte putin si face cojita dupa aceea,este normal? multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.