Esențialul despre conjunctivita copilului
Una dintre cauzele frecvente de prezentare la pediatru, conjunctivita va afecta, la un moment dat, orice copil.
Conjunctivita este cauzată de inflamația conjunctivei, membrana care învelește și protejează ochiul.
Conjunctivita apare des la bebeluș din cauza canalelor lacrimale înfundate. Este foarte frecventă și la copilul mic, vârstă la care este foarte ușor de contaminat ochii cu mâinile murdare.
Ce este conjunctivita?
Conjunctivita este o boală a ochilor produsă de virusuri, bacterii, alergeni sau substanțe iritante.
- Conjunctivita bacteriană: este o boală contagioasă produsă de o bacterie (stafilococ, streptococ, hemofilus, gonococ) care ajunge în ochi. Cel mai des vorbim despre contaminare prin intermediul mâinilor murdare. Conjunctivita bacteriană poate să se transmită și direct de la alt bolnav prin contact cu secrețiile oculare infectate.
- Conjunctivita virală: este o boală contagioasă produsă de un virus (adenovirus, herpesvirus) care poate afecta doar ochiul sau apare în contextul unei viroze generalizate (răceală, varicelă, etc)
- Conjunctivita alergică: apare în sezonul rinitei alergice (primăvara și vara), nu este contagioasă. Alergenul din plante inflamează și ochii, nu doar căile respiratorii.
- Conjunctivita iritantă: apare după contactul cu anumite substanțe chimice, cosmetice sau lentile de contact și nu este contagioasă.
Care sunt simptomele conjunctivitei?
- secreții oculare gălbui sau verzi (conjunctivita bacteriană)
- secreții albicioase asociate unei răceli (conjunctivită virală)
- pleoape lipite din cauza secrețiilor (conjunctivita bacteriană sau virală)
- ploape umflate (toate tipurile de conjunctivită)
- înroșirea ochiului sau a pleoapelor (toate tipurile de conjunctivită)
- senzație de corp străin în ochi, usturime (conjunctivită bacteriană sau virală)
- mâncărime a ochiului, scărpinat intens, afectarea ambilor ochi deodată în sezonul alergiilor (conjunctivită alergică)
Conjunctivita la nou-născut
O categorie specială de conjunctivite sunt cele care afectează nou-născutul, cauza acestora fiind, de regulă, bacteriile din vaginul mamei. Cele mai des întâlnite conjuctivite care afectează bebelușul în primele zile de viață sunt:
- conjunctivita gonococică cauzată de infecția cu bacteria Neisseria gonorrhea din vaginul mamei bolnave. Apare la 2-3 zile după naștere, duce la umflarea și înroșirea ochilor și la o secreție purulentă oculară. Se tratează cu antibiotice.
- conjunctivita cu Chlamydia este cauzată de bacteria Chlamydia Trachomatis care se găsește în vaginul mamei bolnave. Apare la 5-10 zile după naștere și produce secreții oculare moderate, umflarea pleoapelor, înroșirea ochilor. Se tratează cu antibiotice.
Pentru a preveni conjunctivita cauzată de bacterii din vaginul mamei, toți nou născuții primesc picături oculare imediat după naștere, profilactic.
Cum se tratează conjunctivita la copil?
Conjunctivita unui copil trebuie tratată întotdeauna de medic. Chiar dacă picăturile oculare se pot procura fără rețetă din farmacii, este o idee foarte proastă să tratăm conjuctivita după ureche.
Tratamentele diferă mult, în funcție de tipul de conjuctivită pe care o are copilul iar unele dintre picături sunt contraindicate vârstelor mici.
- Conjunctivita bacteriană se tratează cu picături și/sau unguente cu antibiotic care se aplică local, în ochi. Uneori este nevoie de tratament antibiotic cu administrare orala în cazuri mai grave de conjunctivtă.
- Conjunctivita virală nu necesită tratament, în general. Igiena corectă a ochilor pe toată durata virozei este suficientă.
- Conjunctivita alergică necesită tratament cu picături oculare specifice, antialergice dar și tratarea alergie de fond. Picăturile cu antibiotic nu ajută în acest tip de conjunctivită!
Sub tratament, conjunctivita trebuie să dea semne de îmbunătățire din primele două zile de când ați început aplicarea de picături sau unguent. Dacă nu observați nici o ameliorare în 48 de ore deși ați administrat corect tratamentul, duceți copilul înapoi la medic pentru a primi un alt tip de picături.
Durata tratamentului este de minim 5 zile chiar dacă simptomele dispar după 1-2 zile!
Trebuie aplicate picăturile cu antibiotic imediat cum observăm că bebelușul are o secreție oculară?
Nu, nu este indicat să începem să administrăm antibiotic ocular de la primul episod de secreție al ochilor, cu exepția situației în care simptomele sunt severe (ochi umflat, roșu, pleoape lipite) sau când avem de-a face cu un nou născut. În majoritatea cazurilor, acolo unde avem simptome ușoare la un bebeluș peste o lună, este mai bine să facem doar igiena ochilor și să așteptăm o zi sau două pentru a vedea dacă neplăcerile nu se rezolvă de la sine.
Cum curățăm ochii copilului?
Pe lângă administrarea tratamentului prescris de medic, e bine ca părinții să mai cunoască câteva măsuri pe care le pot lua acasă pentru a ajuta copilul să se vindece cât mai repede:
Respectați cu strictețe igiena mâinilor atunci când interacționați cu copilul, în special când îi dați tratamentul. Conjunctivita copilului mic este, de regulă, o boală contagioasă, mcirobul responsabil putând infecta copilul de pe mâinile adulților.
Curățarea secrețiilor oculare este esențială. Tratamentul trebuie aplicat întotdeauna pe ochii curați pentru a fi eficient.
- Ochii se curăță cu bile de vată înmuiate în ser fiziologic sau apă fiartă și răcită
- Fiecare ochi se va curăța cu un alt tampon
- Igiena ochilor se face de oricâte ori se adună secrețiile și obligatoriu înainte de a pune picăturile
- Sensul în care ștergem ochiul, această confuzie generală perpetuată și de unele cadre medicale, este dinspre nas spre tâmplă, nu invers!
Atenție la nou-născut. Conjunctivitele apărute în primele zile sau săptămâni de viață trebuie obligatoriu văzute rapid de medic pentru ca ele pot să fie semnul unei infecții generalizate.
De reținut
- Chiar dacă un singur ochi este bolnav, igiena și tratamentul se fac la ambii ochi.
- Ochii se șterg dinspre nas spre exterior (tâmplă).
- Cereți sfatul medicului înainte de a administra orice tip de picături oculare copilului.
Citiți și: Gastroenterita virală la copii
22 de răspunsuri la “Conjunctivita la copii”
Buna ziua,
Daca parintele nu isi da seama de simptome, medicul isi poate da seama de conjunctivita si la un control de rutina?
Multumesc
Este foarte putin probabil ca parintele sa nu observe secretiile care curg din ochisorii copilului daca acesta are conjunctivita.
Oricum medicul trebuie sa se uite si la ochisori, la orice control, si cu siguranta va observa daca este ceva in neregula.
Imi este imposibil sa ii pun fetitei mele de 8 luni picaturi in ochi… Medicul mi le-a recomandat pentru conjunctivita, cate o picatura in fiecare ochi, de 4 ori pe zi, timp de 10 zile. Insa se zbate foarte tare, nu ii nimeresc din prima si isi strange ochisorii, plange, scap mai mult de o picatura… In cel mai bun caz reusesc sa ii picur intre pleoapele inchise strans.
Au efect aceste picaturi si daca nu ajung direct pe ochiul deschis ci intre pleoape? Daca nu, ce e de facut?
Picaturile se pun cu copilul intins pe spate. Chiar daca are ochisorii inchisi, veti picura in coltul intern al ochiului (inspre nas)si veti mentine copilul la orizontala pana cand deschide ochii si medicamentul se prelinge in ochi.
Daca nu reusiti nicicum, se pot administra medicamente si pe gura pe care vi le poate recomanda medicul copilului.
Va multumesc pentru raspuns, asa voi face.
Buna seara! Sunt mamica unei fetite de 1 an si 9 luni care tocmai a facut conjunctivita.Ii facem tratament cu Tobrex,1pic/ochi de 2 ori/zi. Intrebarea mea este cat timp fetita mea mai este contagioasa si, prin urmare, reprezinta un potential pericol pentru alti copii, odata ce am inceput tratamentul?Multumesc!
Atat timp cat persista secretiile oculare este bine sa nu intre in contact cu alti copii.
Buna ziua..am si eu o intrebare legata de ochisori…fetita mea are 3 luni si 9 zile…chiar de la nastere au inceput sa-i curga ochisorii..inca din maternitate i-am picurat gentagut dupa care am trecut la Tobrex dar fara rezultat am fost lamedicul oculist si a spus ca la noi nu s-a deschis canalul lacrimogen..ne-a recomandat sa facem masaj si sa spalam/picuram picaturi Optiserum iar daca situatia nu se imbunatateste a zisca o sa trebuiasca sa spargem canalul la specialist.Pute-ti sa ne ajuta-ti va rog poate stiti ceva metode/proceduri care ne pot ajuta fara ca sa ajungem la aceasta procedura.Multumesc mult!!!
Din pacate nu va pot ajuta. Oftalmologul este singurul in masura sa stabileasca cum e mai bine.
Stiu ca nu este aria dvs de specialitate, dar am nevoie de parerea unui alt medic intr-o problema.
Copilul meu a facut conjunctivita la 2 saptamani la un ochi, a fost tratata si apoi a ramas la ochiul respectiv cu o sensibilitate – ii curge o lacrima ocazional.
Am mers la oftalmolog care mi-a zis ca are canalul lacrimal infundat, de aceea mi-a dat Tobradex si Floxdal – pe care trebuie sa le alternez.
Problema mea e ca Tobradexul nu se foloseste in siguranta la un copil sub 1 an (mentionez ca bebelusul are 5 luni. Desi am inceput sa-i administrez tratamentul, inca sunt reticenta asupra cortizonului continut.
Dumneavoastra ati recomanda parerea specialistului sau m-ati indruma sa caut o alta parere? Mentionez ca nici nu mai pot beneficia de un alt bilet de trimitere la oftalmologie de la MF decat peste 1 luna.
Multumesc mult!
Va pot spoune ca Tobradexul se foloseste la bebelus pe scara larga, atat in pediatrie cat si in oftalmologie, fiind foarte efeicient.
Multumesc pentru informatie.
Buna ziua!sunt mamica unui baietel de 4 luni si 22 zile are 8 kg,lungimea de 75 cm,si avem o problema cu alimentatia…mai exact..l-am alaptat la san doar o luna dupa care am facut abces mamar,mi s-a facut drenajul,tin sa precizez ca inainte de a-mi face acest drenaj al sanului stang,am luat foarte multe antibiotice(augumentin,danzen timp de 2 luni,rocefin intramuscular timp d 6 zile)desi dupa drenaj mi-a venit din nou laptele..dar am continuat sa-l alaptez artificial deoarece imi era teama ca sa nu am probeme din nou cu sanii sau sa-i provoc rau copilului deoare cum am spus si mai sus organismul meu era mai mult ca sigur intoxicat de atata antibiotic.. i-am dat plasmon nr 1,acum de numai o zi il alaptez cu Althera,deoarece aveam probleme cu constiparea,colici..si plus de asta ii aparuse cateva punctulete rosii mici p frunte,si putin rosu in obrojor,drept pt care med.mi-a recomandat acest lapte Althera…,dar se pare ca este alergic la el..au inceput sa-i apare mai accentuat aceste puctulete rosii….vreau sa stiu ce as putea sa-i dau ca sa nu mai am astfel de probleme,sau mai exact ce trebuie sa fac ca micutul meu sa nu mai aibe astfel de probleme.?va multumesc anticipat.va doresc multa sanatate!
Buna ziua! Sunt mamica unui baietel de 1 an si o luna, are conjunctivta, problema este ca nu vrea sa doarma pana nu il scot afara , la plimbare. Intrebarea mea este daca ii dauneaza plimbrea? Nu stiu ce sa mai fac, plange si se trage la usa si vrea PA si e tare mofturos.
Bebelusului meu de 6 luni i-a aparut de 2 zile o pata rosie pe albul ochiului inspre nas. Nu are nici un fel de secretie. Ce poate fi? Mi se pare ca e mai accentuata pata cand sta pe burtica decat cand e intins. Sa folosesc optiserum? Multumesc
Eu l-am hranit cu nan 1 inca de la nastere si nu a avut niciodata probleme. Acum are 6 luni si deja facem trecerea la nan2. Am fost f multumita de acest lapte. Dar bebe are vreo intoleranta la lactoza? Ati facut analize in acest sens?
Buna ziua.am o fetita de 3luni si am observat de cateva zile ca, cateodata in cursul zilei apare si dispare cam jumatate de ora o inrosire in jurul ochiului uneori si lacrimeaza.astept raspuns.va multumesc.
Buna ziua. Sunt mamica unei fetite de 4 luni, si inca de la nastere i-au curs ochii, uneori i se si lipeau de la o secretie galbena-verzuie. medicul i-a prescris unguent oftalmic cu kanamicina. dupa plicarea tratamentului un ochi s-a vindecat, dar celalat inca lacrimeaza, insa fara secretie. Ce tratament ii pot aplica in continuare.
Va multumesc.
Copilului meu ii curg ambii oki secretie galb-verzuie mam adresat la medik si mia spus sa vad ceva la farmacie poate ma ajutati cu un sfat ce sa fac?
buna va rog din suflet ajutatima cu un sfat copilul meu are 6 luni si hi curge un ochi de la o saptamana de cand lam nascut iam pus tobradex si canamicina si floxal si tot nu ea trecut va rog spunetim ce sa mai fac
Bebelusul meu de 5 luni a fost tras de de curent ii curge ochisorul si are o sevretie galbena . Pot sa ii aplic picaturi Nettacin ? Daca,cate sa ii pun in ochisori ? Ii pun in ambii ochi ? Ii,dau tot flaconul ? Va multumesc.
Buna ziua,aseara am vazut la ochisor la fetita un puchisor mare alb galbui,i l-am curatat si intr-o jumatate de ora a reaparut inapoi.astazi dimineata cand s-a trezit avea ochisorul putin umflat si pe pleoapa de sus avea o ceva lipicios.eu zic ca e inceput de conjunctivita…ce sa fac… mai ales in perioada asta ca sunt sarbatorile si nu prea gasim doctori..