Categorii
Alăptare Bebeluș Boli Nou născut

Candidoza bucală la bebeluși

Esențialul despre candidoza bucală la bebeluși

Candidoza bucală, cunoscută popular ca limba albă sau ciuperca pe limbă este o infecție relativ frecventă a sugarului cauzată de fungi din genul Candida.

Speciile de Candida sunt prezente în mod normal la nivelul mucoaselor omului dar, în anumite situații, acestea se pot înmulți necontrolat, cauzând infecții care necesită tratament.

Nou născuții și sugarii mici sunt afectați mai frecvent de candidoza bucală.

Simptomele candidozei bucale la bebeluși

Candida afectează limba, obrajii și buzele (pe interior) dar adesea și zona scutecului. Cele mai frecvente semne și simptome pe care le veți observa atunci când bebelușul dumneavoastră suferă de candidoză bucală sunt următoarele:

  • pete albe pe limbă, buze sau obraji (în interiorul gurii), cu aspect brânzos și care nu pot fi șterse ușor. Aceste pete pot fi confundate cu laptele care rămâne în gură după supt. Diferența este că laptele poate fi ușor șters de pe limba bebelușului cu un tifon curat.
  • leziuni roșii, uneori sângerânde, care apar dacă încercăm să ștergem petele albe din gura bebelușului
  • limba și buzele au un luciu aparte, albicios cu aspect perlat
  • alimentație dificilă din cauza usturimii și disconfortului din gură
  • o iritație roșie în zona scutecului care poate coborî pe coapse sau poate afecta și scrotul la băieței. Sugarii cu candidoză bucală fac frecvent dermatită de scutec cu Candida.

Imagini cu candidoza bucală la sugar puteți vedea aici.

Mamele care alăptează trebuie să știe că există riscul de a face candidoză a mamelonului atunci când bebelușul lor are ciuperca pe limbă. Simptomele candidozei la sân sunt următoarele:

  • mameloanele devin brusc dureroase
  • mameloanele își schimbă culoarea, se pot înroși sau decolora
  • mâncărimi ale mamelonului
  • pete sau bășicuțe albe în jurul mamelonului
  • descuamare a mamelonului sau a pielii din jur
  • senzație de arsură sau durere intensă, ascuțită, la fiecare alăptare

Cauzele candidozei bucale la sugar

Așa cum spuneam, speciile de Candida sunt prezente în mod normal pe tegumentele și mucoasele noastre fără să ne producă probleme. Imunitatea naturală a adultului, igiena și expunerea adecvată la aer țin sub control dezvoltarea exagerată a ciupercilor pe piele.

Bebelușii au un risc mai mare de a face infecții cu Candida din cauză că, la această grupă de vârstă, imunitatea este extrem de scăzută comparativ cu a unui adult. La acest aspect fundamental se adaugă alți factori de risc pentru dezvoltarea excesivă a ciupercii în gură:

  • tratamente antibiotice sau cu corticosteroizi primite de sugar (favorizează creșterea aberantă a ciupercii)
  • tratamente antibiotice sau cu corticosteroizi primite de părinți sau alți adulți cu care bebelușul este în contact apropiat
  • candidoză genitală netratată a mamei
  • leziuni la nivelul mamelonului mamei care alăptează
  • folosirea suzetei din primele zile de viață
  • căldura excesivă, hainele prea groase care nu permit respirația pielii
  • lipsa expunerii la aer a pielii sugarului sau a sânului mamei care alăptează

Diagnosticul candidozei bucale la sugar

Diagnosticul se pune prin observarea aspectului pielii și a mucoasei bucale. Este obligatorie și inspecția pielii din zona scutecului sugarului, știut fiind ca ciuperca de pe limbă se asociază des cu dermatită de scutec cu Candida.

Un alt pas important este discuția cu mama, în special dacă aceasta alăptează, pentru a depista o eventuală candidoză a sânului sau vaginală.

Nu se recomandă recoltarea de culturi din gura copilului pentru stabilirea diagnosticului, acest lucru fiind inutil. Speciile de Candida pot fi gasite, oricum, în gura majorității persoanelor sănătoase.

Tratamentul candidozei bucale

Infecția cu Candida se tratează relativ ușor, majoritatea cazurilor fiind de gravitate ușoară sau medie. Opțiunile de tratament depind de vârsta sugarului dar și de gradul de afectare a pielii și mucoaselor.

În general, pediatrul vă va recomanda următoarele variante de tratament al candidozei:

  • soluții cu glicerină și Nistatin pentru aplicare în gura bebelușului. Acestea se vor folosi de 3-4 ori zilnic, timp de 5 zile. Soluțiile se găsesc gata preparate în majoritatea farmaciilor, au un preț mic și se vor aplica cu un bețișor de urechi sau un tifon curat.
  • tratament oral cu antimicotice (Fluconazol) în cazul copiilor cu infecție mai severă
  • unguente cu antimicotic (clotrimazol, miconazol, etc) pentru zona scutecului dacă sugarul prezintă infecție fungică și acolo.

Mama care alăptează va fi obligatoriu tratată concomitent cu sugarul, dacă are semne de infecție fungică la nivelul mamelonului. Tratamentul mameloanelor se va face cu unguente cu antimicotic aplicate de 3-4 ori pe zi pe sân, NU cu soluția cu glicerină și Nistatin pentru uz oral.

Mamele care obișnuiesc să mulgă și să păstreze laptele matern în congelator vor fi sfătuite să nu mai stocheze laptele pompat până când infecția fungică nu a fost tratată complet.

Candidoza bucală persistentă la sugar

Se poate întâmpla, în cazuri rare, ca ciuperca din gură să nu dispară chiar dacă tratamentul a fost aplicat corect 5-7 zile. Acest fenomen apare mai frecvent la sugarii alăptați, acolo unde se face un transfer al ciupercii din gura bebelușului pe sânul mamei, și înapoi, în timpul suptului.

Atunci când candidoza bucală nu se vindecă după aplicarea soluției cu Nistatin, vom trata mama care alăptează cu o doză unică de fluconazol sau cu un unguent antimicotic (clotrimazol) chiar dacă aceasta nu are simptome vizibile de afectare a sânului.

Așadar, dacă ciuperca din gura bebelușului nu dispare după 5-7 zile de tratament, consultați din nou pediatrul.

Reguli de igienă în infecția cu Candida

Repectarea igienei este la fel de importantă ca administrarea tratamentului medicamentos într-o infecție fungică. Părinții trebuie să fie foarte atenți la următoarele aspecte:

  • suzetele, tetinele sau alte obiecte care intră în gura bebelușului cu infecție fungică trebuie fierte zilnic, 20 de minute, pe toată durata tratamentului
  • după vindecarea Candidozei este recomandabil să aruncăm toate suzetele și tetinele vechi și să le înlocuim cu unele noi
  • dacă mama care alăptează folosește o pompă de sân, piesele detașabile ale acesteia trebuie fierte zilnic, 20 de minute, până la terminarea tratamentului
  • igiena mâinilor adulților înainte și după alăptare, schimbarea scutecelor și aplicarea tratamentului
  • spălarea zilnică, la temperaturi mari (60 de grade) a prosoapelor, lenjeriei, sutienului, hainelor purtate de sugar
  • spălarea cu apă călduță a sânului după fiecare alăptare, expunerea la aer a sânului, schimbarea zilnică a sutienului cu unul curat, folosirea unui prosop curat în fiecare zi
white and maroon rugs
Photo by Dom J on Pexels.com

Despre glicerina boraxată la bebeluși

Aplicarea zilnică de glicerină boraxată în gura nou născutului este foarte răspândită în România, de aceea ma voi referi pe scurt la această substanță.

Glicerina boraxată conține, așa cum îî spune și numele, glicerină (o substanță emolientă) și borax, o substanță cu ușoare proprietăți antiseptice și antimicotice. Ea este recomandată de rutină majorității sugarilor externați din maternitățile românești, în ideea că ar preveni infecțiile bucale.

Realitatea este că sunt puține date care să confirme că această substanță ar avea vreo eficiență în prevenirea candidozei bucale. Substanța nu este nocivă pentru sugar și rămâne la latitudinea părinților dacă doresc să consume timp aplicând zilnic glicerina boraxată în gura bebelușului sănătos.

Este important de știut că glicerina boraxată simplă nu este eficientă în tratarea sugarului cu candidoză bucală. Pentru tratament se va folosi glicerină cu Nistatin, așa cum am menționat mai sus.

De reținut

  1. Candidoza bucală este o boală frecventă a bebelușului
  2. Candidoza bucală a sugarului se asociază des cu dermatita candidozică de scutec și candidoză mamelonară a mamei care alăptează
  3. Glicerina boraxată simplă nu este eficientă în tratarea candidozei bucale. Tratamentul se face cu soluții cu Nistatin (Stamicin).

Citiți și: Bebelușul la 1 lună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.