Ce trebuie să știm despre traumatismele craniene ale copilului?
Traumatismele craniene sunt foarte dese la bebeluși și la copiii mici și sunt unul dintre motivele frecvente pentru care părinții se adresează pediatrului.
Chiar dacă majoritatea traumatismelor craniene la copilul mic sunt minore, toți părinții trebuie să știe cum se monitorizează un copil care s-a lovit la cap și când trebuie să consulte medicul.
În cazuri rare, traumatismul cranian poate fi o urgență medicală serioasă.
Cauzele frecvente de lovituri la cap la copii
- căderile
- accidente cu bicicleta, trotineta, rolele, patinele, etc
- accidente de mașină
- accidente la locul de joacă sau la sport
- abuzul fizic
Traumatismele craniene severe
Deși rare, loviturile severe la cap pot fi periculoase și necesită atenție medicală de urgență. Încadrarea unui traumatism cranian în categoria ”sever” se face în funcție de simptomele copilului imediat după lovitură.
Astfel, dacă imediat după o lovitură la cap copilul are unul sau mai multe din următoarele simptome, chemați ambulanța sau mergeți rapid la cea mai apropiată unitate de primire urgențe:
- pierderea completă a conștienței
- copil treaz dar care nu răspunde la vocea dumneavoastră
- copil în șoc sau bebeluș care nu plânge deloc după lovitură
- tulburări de vedere, vedere dublă, pupile asimetrice
- confuzie, amnezie, nu știe unde se află, nu recunoaște persoanele cunoscute din jur
- are slăbiciune marcată la nivelul unui membru (mână, picior)
- vomită repetat
- locul lovit sângerează abundent
- apare rapid o umflătură importantă la locul traumatismului
- copilul face convulsii
Puteți citi mai multe despre primul ajutor in caz de traumatism cranian moderat sau sever pe pagina Academia de prim ajutor.
Traumatismele craniene ușoare
Loviturile ușoare la cap sunt cele mai frecvente accidente cu care ne întâlnim în pediatrie. Considerăm un traumatism cranian ca fiind ușor dacă, imediat după incident, copilul:
- este conștient și responsiv, chiar dacă poate fi speriat și să plângă câteva minute
- se liniștește în câteva minute și are un comportament normal
- poate să vomite, dar doar o dată
- poate să dezvolte o umflătură mică sau moderată la cap
- poate să aibă o julitură sau o rană mică cu sângerare minimă
Tratamentul loviturilor ușoare la cap
Traumatismele craniane ușoare pot fi gestionate la domiciliu, de cele mai multe ori. Vom calma durerea la locul loviturii și vom îngriji rana la piele, dacă copilul are tegumentele afectate.
- Durerea locală va fi redusă prin aplicarea de comprese reci în primele ore după traumatism. Temperatura scăzută ajută mai ales dacă copilul are o umflătură locală, un cucui. Paracetamolul poate fi administrat din 6 în 6 ore la nevoie, cu efect antalgic, dacă copilul se plânge de dureri.
- Rănile la cap se tratează în funcție de severitatea lor. În cazul unor julituri, acolo unde pielea nu e despicată, e suficientă dezinfectarea cu apă oxigenată sau Rivanol. Dacă copilul are o rană dechisă (lacerație) la nivelul frunții, scalpului, arcadei, etc e necesar să consultați chirurgul. Aceste răni se vindecă cel mai bine dacă sunt suturate.
Urmărirea copilului cu traumatism cranian minor
Chiar dacă traumatismele craniene minore sunt frecvente și rar periculoase, este esențial ca părinții să urmărească copilul în primele 24-72 de ore de la orice lovitură ușoară la cap.
Următoarele simptome apărute în primele 3 zile după un traumatism cranian, chiar ușor, necesită asistență medicală promptă:
- vărsături repetate
- convulsii, ticuri, mișcări anormale
- sângerare sau alt tip de scurgere din nas sau urechi
- vedere dublă sau în ceață
- sensibilitate la lumină sau zgomote
- durere intensă de cap
- pierderea echilibrului, mers dificil
- probleme de vorbire
- înghite cu greutate alimentele
- comportament anormal, confuzie
Sfătuiesc părinții să solicite consultul medical oricând sunt îngrijorați după ce copilul s-a lovit la cap, chiar dacă acesta nu prezintă vreun simptom din cele menționate.
O lovitură ușoară la cap se vindecă complet în câteva zile până la 4 săptămâni. De aceea este bine ca în prima săptămână după traumatism să evităm:
- expunerea la soare a copilului
- activități fizice intense
- consumul de băuturi cu cofeină
Prevenirea traumatismelor craniene la copii
Nu putem preveni absolut toate loviturile la cap ale copiilor dar, cu puțină atenție, putem reduce mult șansa ca cel mic să sufere un traumatism cranian. Următoarele recomandări sunt general valabile și ar trebui luate în considerare de toți părinții:
- Bebelușii peste 3 luni nu trebuie lăsați nesupravegheați niciodată pe o suprafață înaltă, dacă sunt trezi. Barierele din perne sau pături pot fi ușor escaladate de un bebeluș care a învățat să se rostogolească.
- Bebelușii mai mari nu trebuie lăsați niciodată nesupravegheați în premergător (rotobil) prin casă.
- Bebelușul care se târăște sau se ridică în picioare se va juca doar pe podeaua camerei și poate fi lăsat nesupravegheat (pentru perioade scurte) doar dacă este într-un țarc special de joacă.
- Locuința trebuie să fie dotată cu toate sistemele de siguranță pentru copii mici. Colțurile de lemn, prizele, sertarele, electrocasnicele, obiectele grele trebuie să fie asigurate.
- Copiii mici vor purta cască de protecție oricând fac următoarele activități: bicicletă, trotinetă, tricicletă, role, ski, patinaj.
- Bebelușii și copiii vor călători în mașină doar în scaune adecvate vârstei, conform legilor în vigoare. Puteți citi regulile de transport ale celor mici în autoturism, conform legislației din România, aici.
- Locurile de joacă pe care le alegeți trebuie să fie adecvate vârstei copilului. Alegeți, dacă e posibil, doar locuri de joacă prevăzute cu suprafețe cauciucate sub echipamentele de joacă.
De reținut
- Chemați rapid ambulanța dacă copilul are simptome severe imediat după un traumatism cranian.
- Urmăriți copilul 72 de ore după orice lovitură ușoară la cap.
- Lacerațiile craniene (pielea despicată) trebuie suturate, chiar dacă copilul se simte bine și ați oprit sângerarea.
- Protejați copilul mic cu mare atenție, puteți preveni multe dintre traumatisme astfel.
surse: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Head_injury
Citiți și: Dezvoltarea motorie a copilului