Categorii
Întrebări frecvente La primul copil Nou născut

Întrebări despre îngrijirea buricului

Având în grijă foarte mulți nou născuți, primesc permanent întrebări despre îngrijirea buricului nou născutului. Am strâns în acest articol cele mai frecvente probleme de care se lovesc proaspeții părinții când vine vorba de buricul celui mic.

1. Pot sa fac baie bebeluşului înainte să cadă cordonul ombilical?

Majoritatea  neonatologilor recomandă spălarea copilului cu un burete pentru evitarea udării zonei ombilicale, până la vindecarea acesteia. Există şi păreri mai liberale care recomandă spălarea normală, în cădiţă, chiar dacă ombilicul nu a căzut.

Aşadar, procedaţi cum vă este mai comod. Nu uitaţi că nu este nici o problemă daca cordonul ombilical se udă, cu condiţia să fie lăsat sa se usuce complet, la aer, după fiecare spălare.

2. Cu ce soluție trebuie curățat ombilicul?

Deși în țara noastră este o modă de a recomanda spirtul medicinal, apa oxigenată, betadina sau chiar creme cu antibiotic pentru zona buricului nou născutului, aceste tratatamente nu sunt necesare. De altfel, ele nici nu sunt folosite în alte țări.

Este suficient dacă menținem zona ombilicului curată și uscată. Igiena se poate face cu apă călduță sau ser fiziologic.

3. E normal să sângereze buricul?

Da, este normal să observaţi mici scurgeri sângerii sau sânge uscat în zona ombilicului până la vindecarea acestuia. 

NU e normal, însă, ca ombilicul să sângereze intens, astfel încât atunci când stergeţi sângele scurs să apară din nou sânge proaspăt. Acest lucru se poate întâmpla dacă cordonul a fost desprins prematur.

person massaging a baby s belly
Photo by Ksenia Chernaya on Pexels.com

4. În cât timp se desprinde cordonul ombilical?

În general durează între o săptămână si 3 săptămâni până la desprinderea cordonului. În cazul anumitor copii poate dura chiar mai mult. Nu vă ingrijoraţi. Dacă zona ombilicală este curată, uscată şi nu are semne de infecţie, cordonul va cădea când este timpul să cadă.

5. Cordonul ombilical miroase urât, e lipicios, prezintă o scurgere

Acesta nu este neapărat un semn de infecţie. Cel mai probabil este că nu ati lăsat zona ombilicului suficient expusă la aer iar aceste manifestări sunt cauzate de umezeală.

Pe de altă parte, o scurgere gălbuie sau rozalie din ombilic înainte de detaşare si câteva zile dupa detaşare este normală.

Nu este necesar să vă îngrijoraţi decât dacă apar semne de infecţie (febra, inflamaţie, înroşire, umflarea zonei) sau dacă scurgerea nu dispare în câteva zile după detaşarea cordonului.

6. Cordonul a căzut dar buricul bebelușului e umflat

După detaşarea cordonului ombilical, buricul copilului va arată diferit de un ombilic matur, va fi roșu în interior și poate fi proeminent. Acest lucru durează o vreme, până când se va vindeca complet, în profunzime.

Deasemenea, unii copii pot avea o umflatură mică deasupra ombilicului. Aceasta este o mică hernie şi se poate datora imaturitaţii muşchilor abdominali. În majoritatea cazurilor ea dispare pe măsură ce copilul creşte. Dacă este mai mare de 1 cm sau dacă aveţi nelămuriri legate de acest fapt e bine să cereţi sfatul unui pediatru.

7. Ce trebuie să fac pentru ca buricul bebelușului să rămână înauntru?

Nu este necesar să interveniți în niciun fel pentru că nu există metode prin care putem schimba forma naturală a buricului.

Ombilicul se poate retrage spre interior în timp, pe măsură ce se dezvoltă mușchii abdominali ai bebelușului. Acest proces durează câteva luni sau chiar ani.

Este total contraindicat să lipiţi monede sau alte obiecte plate pe ombilic, aşa cum există false credinţe în popor, pentru că riscul unei infecţii locale creşte semnificativ iar eficiența este zero.

8. Este recomandată centura pentru buric?

Centura pentru buric NU este recomandată bebelușului cu hernie ombilicală și nici copiilor care au un buric mai proeminent.

În ciuda reclamei insistente, acest dispozitiv care strânge abdomenul copilului este nu numai inutil dar poate să cauzeze iritația pielii bebelușului, respirație dificilă și limitarea mișcărilor.

Citiți și: Cum îngrijim buricul nou născutului?

surse: https://www.parents.com/baby/care/newborn/how-to-clean-babys-belly-button/

7 răspunsuri la “Întrebări despre îngrijirea buricului”

Doamna doctor ,nu am posibilitatea sa ajung curand la un doctor si v-am mai intrebat despre acest subiect.Imi cer scuze ca va deranjez iar.Copilul meu,(1 an si 5 luni), are buricul iesit in afara, medicul de familie spunandu-mi ca n-ar fi cazul sa recurg la chirurg pentru ca pana la 3-4 ani se va remite.As putea sa va atasez doua poze (copilul pe spate si ridicat) pentru a vedea cum arata si sa vi le trimit pe mail?Precizez ca nu are vreo protuberanta pe langa buric.Doar sa ma linistesc.

Daca copilul a fost vazut de medicul de familie si acesta a apreciat ca nu este nici o problema urgenta, puteti sa stati linistita. Cand ajungeti la pediatru, puteti sa ii cereti o parere.

Pozele nu sunt foarte relevante, palparea locala fiind mult mai importanta (in cadrul unui consult).

buna, am o fetita de 3 luni si 2 sapt, la 10 zile i-a picat ombilicul si totul arata nomal pana la 2 luni cand s -a umflat si s-a intarit in mijloc, ca un granulom; medicul de fam ne-a recomandat sa- l apasam cu degetul si sa lipim un plasture; am facut si asta dar mie mi se pare ca nu e nici o schimbare,ce ne recomadati? oare sa apelam la un chirurg?
va multumesc anticipat

Buna ziua
Am o fetita de 7 saptamani, la 12 zile i-a picat buricul si de atunci nu s-a mai inregistrat nicio modificare, in sensul ca buricul este tot rosu in interior, un pic umflata zona interioara si prezinta o scurgere care din momentul baitei si pana a doua zi dimineata se intareste formand o crusta maronie (pica in cursul zilei si buricul iarasi devine rosu). Precizez ca au vazut-o si un pediatru si doctorul de familie la cca 5 saptamani si au spus ca este in regula, dar cum poate sa fie asa daca buricul are acea scurgere zilnica, cu formare de crusta? Caut innebunita cazuri similare si nu gasesc absolut nimic asemanator. Va rog daca puteti sa-mi spuneti care este opinia dumneavoastra? Multumesc anticipat!

Bună ziua copilul meu are 6 săptămâni și încă nu ia căzut cordonul ombilical nu este infectat acum 2 săptămânii pediatra mia spus sa nu ma îngrijorez căci va cădea în câteva zile dar de atunci a trecut 2 săptămâni folosesc alcool medical…ce pot face sa cada pt ca deja a trecut mult prea mult

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.