Părinţii care le-au oferit micuţilor suzeta ştiu că la un moment dat vine momentul când va trebui să scape de ea.
De obicei gândul la acest moment crează mult stres şi din această cauză este amânat. Amânarea eliminării suzetei nu face decât să aduca noi probleme pentru că un copil, cu cât este mai mare, cu atât va renunţa mai greu la suzetă.
Cuprins
- De ce trebuie eliminată suzeta la 1 an?
- Cum se renunță la suzetă?
- Copilul are 2 ani și încă folosește suzeta?
De ce trebuie eliminată suzeta la 1 an?
Motivul principal pentru care se recomandă eliminarea suzetei începând de la vârsta de 1 an este faptul că aceasta este un obstacol în dezvoltarea vorbirii. Studiile făcute până in prezent arată că micuții care ţin suzeta în gură după vârsta de 1 an vor invăţa sa vorbească mai tarziu decât cei care nu sug suzetă.
Nu doar vorbirea este afectată dar și dezvoltarea emoțională. Procesarea stărilor de frustrare, tristețe, bucurie necesită exprimare prin cuvinte sau sunete. Suzeta devine un dop care împiedică copilul să se manifeste autentic.
Un alt motiv în favoarea renunţării la suzetă cât mai repede este faptul că suptul excesiv poate produce deformarea arcadei dentare.
Cum se renunță la suzetă?
Există multe pagini de internet care prezintă diverse planuri complicate de eliminare a suzetei, în 5 paşi, în 7 paşi, etc. Când le citesc devin eu însămi stresată. Ceea ce majoritatea articolelor nu precizează este faptul că nu există, de fapt, nici o metodă uşoară. Oricum aţi proceda, copilul se va opune.
În general, recomandările ştiinţifice sunt să începeţi cât mai repede.
La vârsta de 9 luni ar trebui deja să limitaţi folosirea suzetei. Acest lucru înseamnă să o oferiţi doar pentru somn. În restul timpului, când copilul este treaz şi activ, el nu va mai avea acces la suzetă. Cel mai simplu e să vă asiguraţi că nu o vede nicăieri în casă, decât în pătuţul lui, când se culcă.
În următoarele luni veţi trece la eliminarea totală a suzetei astfel încat până vârsta de 1-2 ani (cel mai târziu) ea să dispară total din viaţa copilului. Puteţi folosi metodele cu mulţi paşi sau puteţi, pur si simplu, să aruncaţi toate suzetele la gunoi, dintr-o dată, să vă înarmaţi cu răbdare si să treceţi cu bine peste cele câteva zile în care copilul va fi agitat şi nemulţumit.

Pentru unele familii este preferabil să încerce orice ca să evite crizele de plâns şi agitaţia copilului. În acest caz, de multe ori se prelungeşte nejustificat agonia.
Pentru alţii e preferabilă o suferinţă mai intensă dar care se termină în câteva zile. Aici nu există recomandări ştiinţifice, e alegerea părinţilor în ce ritm vor să acţioneze.
Atunci când vă decideţi cum veţi acţiona e bine să nu uitaţi că orice aţi face, copilul va protesta. De aceea eu recomand metoda rapidă si hotarăta. Actionând ezitant, de teama crizelor de plans ale copilului, nu faceţi decât să prelungiţi stresul.
Un mic truc pe care îl propun mămicile este găurirea cauciucului suzetei. Astfel, atunci când o suge, copilul nu va mai avea aceeaşi senzaţie cu care era obişnuit si s-ar putea plictisi de ea singur, în câteva zile, fără mari drame. Uneori funcţionează. Acest truc este o metodă acceptată de specialişti.
Ungerea suzetei cu diverse substanţe iuţi sau cu gust neplăcut pentru cel mic nu este acceptată, fiind considerată prea dură şi potenţial periculoasă.
Copilul are 2 ani și încă folosește suzeta
Dacă copilul dumneavoastră are peste 2 ani si încă foloseşte suzeta, cel mai bine este să îi explicaţi de ce trebuie să renunţe la ea, înainte de a o arunca.
Fie pentru că acum a crescut mare, că sunt bebelusi care au nevoie de suzeta lui sau pentru ca dinţişorii nu vor fi aşa frumoşi daca mai suge suzeta, încercaţi explicaţia la care copilul ar putea să fie sensibil.
Sau puteţi folosi trucul perforării suzetei. Copilul va sesiza că suzeta s-a stricat. Cel mai bine este să-i explicaţi că nu mai poate fi reparată. Şi să nu cedaţi rugămintilor de a o repara.
Un răspuns la “Cum scăpam de suzetă?”
Buna ziua! Fetita mea va implini peste cateva zile 2 ani. Am renuntat la suzeta acum o luna. De atunci si a dat peste cap programul de somn si de cateva zile refuza sa mai doarma ziua. Nu a plans dupa ea, doar ma intreaba zilnic la somnul de pranz. Cum sa procedez cu somnul de pranz deoarece refuza sa adoarma? Mentionez ca vorbeste si intelege tot!