Anemia feriprivă este definită ca scăderea concentraţiei de hemoglobină din sânge cauzată de un aport insuficient de fier. Este bine de știut că anemia feriprivă poate fi prevenită printr-o atenție sporită acordată alimentației sugarului.
Sugarii reprezintă o categorie des afectată de această boală care, netratată, poate să cauzeze întârzieri semnificative în dezvoltarea copilului, fizică şi intelectuală.
8 metode prin care putem să prevenim instalarea anemiei feriprive la sugar.
- 1. Încercaţi să alăptaţi cel puţin 6 luni. Chiar dacă concentraţia de fier în laptele de mamă este mai mică decât cea din laptele praf, fierul din laptele de mamă se absoarbe, în intestinul sugarului, de 5 ori mai uşor.
- 2. Respectați indicațiile pediatrului legate de diversificarea alimentației, obișnuiți copilul rapid să consume carne, gălbenuș de ou, lactate, fructe și legume (adaptat vârstei). Spre vârsta de 1 an, copilul trebuie să mănânce predominant mâncare diversificată, nu lapte.

- 3. Alegeţi numai lapte praf fortificat cu fier pentru sugarii alimentaţi artificial (majoritatea formulelor sunt fortificate cu fier)
- 4. În cazul prematurilor sau a copiilor cu greutate mică la naştere se va face obligatoriu suplimentare cu fier de la 2 luni. Dozele vor fi stabilite de medicul copilului.
- 5. Folosiţi cereale fortificate cu fier încă de la începutul diversificării şi administraţi-le zilnic sau o dată la 2 zile.
- 6. NU hrăniţi sugarul cu lapte de vacă înainte de 1 an. Laptele de vacă poate produce anemie sugarului și copilului mic.
- 7. Pentru toţi copiii este indicată măcar o dozare de hemoglobină în perioada de sugar. Un set de analize efectuat fiecărui copil la 1 an este ideal.
- 8. În anumite ţări se practicăpe scară largă administrarea profilactică de fier de la vârsta de 4 luni pentru copiii alăptaţi exclusiv la sân. Aceasta se face cu doze foarte mici de fier, 1mg/kg corp/zi. Este mai degrabă o metodă de precauţie, neexistând date clare referitoare la necesitatea acestei profilaxii. Este bine să discutaţi despre această opţiune cu medicul copilului. În România această profilaxie nu este obligatorie.
23 de răspunsuri la “Cum prevenim anemia feriprivă la sugar?”
Se poate administra fier bebelusului daca acestuia nu i s-au facut analize in prealabil?
Nu este recomandabilă administrarea de fier fără efectuarea de analize în prealabil. Fierul este un medicament, nu un supliment alimentar,iar administrarea lui unui bebeluş care nu are nevoie poate produce neplăceri.
Doza şi durata tratamentului cu fier se stabilesc doar în funcţie de valoarea hemoglobinei, a fierului din sânge si eventual a feritinei.
Eu recomand să faceţi aceste analize, sunt rapide, accesibile şi vă garantează un tratament corect al anemiei.
Fetita mea are 4 luni si 3 saptamani(alimentata exclusiv la san) si pediatrul ne-a recomandat administrarea a 3 picaturi de Fe pe zi, fara analize, in baza faptului ca are 7 kg la aceasta varsta.
Doza de 3 picaturi pe zi este foarte mica, v-a fost prescrisa profilactic, si nu va face rau fetitei dumneavoastra, chiar daca e posibil ca ea sa nu aiba nevoie de acest tratament.
In cazul in care vi se vor recomanda doze mai mari, pe viitor, este bine sa solicitati efectuarea de analize.
baietelului meu la 10 luni avea hemoglobina 6.9. i s-a facut transfuzie de singe dupa care hemglobina a fost 13. va avea urmari asupra lui aceasta anemie severa?
In cazul in care copilul nu sufera de alte boli si aceasta anemie severa a fost cauzata exclusiv de alimentatia necorespunzatoare, saraca in fier, nu ar trebui sa fie urmari pe termen lung, daca anemia a fost depistata la timp si tratata corect.
Exista unele studii care arata ca unii copii mici care sufera de anemii netratate, pe perioade lungi, pot avea usoare deficiente la invatatura mai tarziu.
De aceea este bine sa luati toate masurile pentru a evita reaparitia anemiei pe viitor.
5 picaturi de Fe/ zi inseamna mult pentru un copil de 7 luni? Au fost prescrise tot fara analize in prealabil.
Multumesc
Buna ziua,
Desi topicul se refera la altceva, as vrea totusi sa va intreb daca branza facuta in casa cu calciu lactic ar putea duce la exces de calciu si daca este sanatoasa combinatia cu piureul de fructe(recomandare foarte des intalnita la medicii pediatrii dar in dezacord cu nutritionistii). Multumesc
Pentru un copil de 7-8 kg(conform varstei de 7 luni)nu este mult 5 pic/zi, este o doza de profilaxie, ea poate preveni o eventuala anemie feripriva.
Branza calcica se da copilului cu fructe atat pentru a-i ameliora gustul cat si din cauza ca vitamina C din fruct creste absorbtia calciului de catre organism.
Unii nutritionisti sustin ca asocierea branzei cu fructe ar balona copilul. Daca acest lucru se intampla puteti sa amestecati branza cu alte alimente (legume, compoturi, etc.)Daca copilul nu e balonat puteti sa amestecati branzica cu piureul de fructe fara probleme.
Legat de execesul de calciu: desigur ca orice supliment poate cauza un exces dar nestiind intreaga dieta a copilului dumneavostra, varsta, greutate, felul in care preparati branza, etc. nu pot sa ma pronunt.
Oricum, e bine sa stiti ca excesul de calciu se poate manifesta prin dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, greata sau constipatie.
Este, insa,foarte rar cauzat de administrarea necorespunzatoare de branza calcica asa ca probabil nu trebuie sa va ingrijorati.
Buna ziua,
Fetita mea are 7 luni (84000 g)si ni s-a recomandat administrarea de Calciu gluconic (5ml/zi) timp de 10 zile/luna, fara analize (doar dupa 'semnele'care ar indica lipsa de calciu cum ar fi :cateodata, cand inspira, parca ramane fara aer, insa copilul nu pare deranjat si transpiratie la cap si in somn). Cu diversificarea suntem relativ la inceput: piure de mere, de legume si am inceput saptamana aceasta cu branza calcica(8 comprimate la 1 litru de lapte ecologic cu 3.5% grasime).
Multumesc
Am uitat sa mentionez ca pana la 6 luni a fost alaptata exclusiv la san, iar in prezent este alaptata de 6 ori/zi(dar nu goleste decat un singur san la masa).
Un copil intre 6 luni si un an are nevoie de minim 600mg de calciu pe zi. El va lua acest calciu din lapte, in principal, dar si din alimentele solide.
Avand in vedere ca copilul suge, ati inceput si diversificarea si folositi si branza calcica mi se pare inutil sa-i mai administrati si calciul gluconic.
Braza calcica reprezinta deja un supliment, o singura pastila de calciu lactic avand 500 mg de calciu.
Prin urmare, parerea mea este ca nu e nevoie de doua suplimente pentru un copil de 7 luni, fara semne de rahitism, cu greutate buna in conditiile in care ma gandesc ca ii administrati si Vigantolul corect.
Am fost cu fetita la control la medicul pediatru si acesta ne-a spus ca este anemica (s-a uitat la ochisori si a vazut ca albul ochiului bate catre albastru). eu am fost anemica in ultima luna de sarcina, iar nasterea a fost prin cezariana, fetita cantarind 2,800kg la nastere. Pot fi acestea motive de anemie la fetita? acum are 3 luni si 4.500 kg. nu i s-a prescris nici un supliment de fier si nici analize nu ni s-a spus sa facem. alimentatia este doar de la san.
Multumesc
Daca nu vi s-au recomandata analize inseamna ca starea copilului este buna. Copiii alaptati la san nu au nevoie de suplimentare cu Fier in primele luni de viata daca au o stare generala buna.
Buna ziua,
am o fetita de 5 luni alimentata artificial si la control i s-a prescris Fe 6 picaturi pe zi, acid folic 1 mg pe zi, un sirop cu vitamine si omega 3 si un hepatoprotector. copilul nu e bolnav, medicul respectiv obisnuieste sa dea aceste suplimente si altor copii, din cate am aflat de la alte cunostinte. Hemoleucograma ne-a dat s-o facem abia la 6 luni si intre timp sa luam totusi Fe. Hepatoprotectorul desi e din plante, contine parabeni si nu as vrea sa i-l dau. ceva din acste suplimente afecteaza ficatul sau merg date si fara hepatoprotector? am cumparat toata lista asta, dar am indoieli, oare e bine sa indop copilul cu atatea chimicale? fiecare separat pare util dar luate impreuna parca sunt prea multe. Multumesc!
Este neobisnuita folosirea hepatoprotectorului la un copil sanatos, asadar, singurul in masura sa va dea o explicatie pentru prescrierea lui este medicul care vede copilul.
dr. a zis clar ca nu are nimic la ficat si ca-l da ca si protector.deci deduc ca e ok sa nu-l dau.
dar Fe e ok sa ia de la 5 luni? nu era firesc sa faca mai intai analizele la 6 luni sa vada daca are nevoie? sau toti au nevoie oricum? am citit intr-o carte (mama si copilul) ca la 6 luni se epuizeaza oricum Fe si ar trebui completat. iar vitaminele in plus fata de ce contine laptele praf sunt necesare? sunt insuficiente cele din lapte si fructe? eu sunt de principiu ca cel mai bine se absorb din alimentatie, sa nu introduc atatea suplimente si eventual medicamente fara rost. de-asta va intreb, chiar au rost? dr. meu zice ca da, dar el e genul care da retete kilometrice de suplimente. pe de alta parte e f meticulos si nu vreau sa renunt la el, dar sa fac eu o selectie cu ce e ok si sa elimin ce e exagerat – dar nu am competentele necesare de aceea va solicit ajutorul. Multumesc!
Fierul, in cantitate mica (sub 10 pic pe zi), se poate da pentru a preveni instalarea unei anemii, fara a fi nevoie de analize.
Nu este o recomandare universala, este mai degraba la latitudinea fiecarui medic, in functie de situatia fiecarui copil in parte.
Buna sera! puteti sa imi dati va rog un exemplu de marca de cereale fortificate cu Fe? am cautat prin farmacii si nu am gasit iar farmacistele parca nici nu auzisera de asa ceva (am fost cred in peste 10 farmacii)….macar sa stiu ce sa caut.
si referitor la compozitia unor astfel de cereale….apare ca ele contin fructoza. nu exista si cereale fara fructoza? cred ca e totusi suficienta doza zilnica de zaharuri din portia de fructe….nu as vrea sa fac exces….multumesc
Humana, Hipp si alte marci. Toate variantele sunt imbogatite cu Fier, Calciu si vitamine.
Probabil ca fructoza apare in cele care sunt mixate cu fructe. Puteti cumpara cereale simple, fara fructoza. La o portie de cereale pe zi, acea cantitate de fructoza nu este o problema pentru un copil care creste normal.
Daca copilul are o greutate excesiva, se renunta la cereale complet.
buna ziua .fetita mea de 3 luni jumatate a inceput sa manance mai rar,aproape la 4 ore.mananca decat de la un san cel mult 10 min.e normal?nu este prea putin?multumesc
Este indicata crema cu arnica pentru tratarea hemangioamelor care nu sunt in relief ? Multumesc!